Maria Sibylla Merian….

20181026_151831
Het boek op de bank, er naast de grote hoes/omslag waar het boek in zit, een heerlijk boek voor gure herfst- en winterdagen

Als kind was ik gegrepen en nu nog steeds, door het werk van Maria Sibylla Merian, kunstenaar en entomoloog. Helaas weet ik niet meer of ik door mijn lieve vader op haar spoor werd gezet, of door mijn meester in klas vier van de lagere school op Het Kalf in Zaandam, een lieve meester die uit Suriname kwam. In de jaren zestig was zo een meester heel bijzonder en gelukkig hij was echt bijzonder, een lieve man die ons veel leerde en ons ook veel vertelde over Suriname.

20181026_151622
Maria Sibylla Merian, gravure 1712 1717

Maria Sibylla Merian ( 2 april 1647 – 13 januari 1717 ) geboren in Duitsland maar die naar Nederland vertrok en in 1699 samen met haar dochter op reis ging naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en ontwikkeling van insecten. Ze was een begenadigd kunstenaar en wist door haar onderzoek en haar tekeningen de wereld te vertellen dat insecten niet uit de modder kwamen, maar dat er een heel proces aan vooraf ging en dit heeft ze allemaal verwerkt in prachtige illustraties.

Dit voorjaar deed ik mezelf en iemand anders het bijzondere boek cadeau. In 2016 gaf Lannoo, Metamorphosis Insectorum Surinamensium opnieuw uit, oorspronkelijk gepubliceerd in 1705

Het kleine stukje dat ik liep van de boekwinkel naar huis met de twee boeken, gaf me een intens grote vreugde, maar ze waren wel enorm zwaar en ik had een week lang blauwe en groene plekken op mijn arm.

20181026_151640
Metamorfose van de grote beer met sluipwespen 1679

Maar het geluk is groot als ik blader is dit ongelooflijk mooie boek. Maria haar werk ligt over de hele wereld in archieven en hangt in musea.

20181026_151703
1662 waterverf op perkament. Twee kievitsbloemen en een dubbele narcis

Vaak denk ik aan hoe dapper deze vrouw was, reizen was in die jaren niet makkelijk en dan ook nog zo ver weg. De Meriansborstel is  b.v.  een rups die naar haar vernoemd werd. Maria heeft haar laatste levensjaren in Amsterdam gewoond.

De komende tijd zal ik af en toe iets van haar mooie werk laten zien en meer over haar vertellen. Door haar werk ben ik intens van de natuur gaan houden, trap ik nooit een diertje dood en spuit ik nooit met gif en ben ik niet bang van alles met kleine pootjes en vleugeltjes. Vraag me geen namen, ik geniet alleen maar, ik was vroeger als kind ook altijd al graag in het oude spinnenhuis van Artis, daar was ik liever dan bij de grote dieren.

 

Trudy.

Foto’s: Trudy Den Herder genomen uit het mooie boek: Metamorphosis Insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian.

21 gedachten over “Maria Sibylla Merian….

 1. Ja, dat kan ik me voorstellen, het was zo bijzonder, zo een vrouw die in die jaren zo een reis ging maken en de wereld op zijn kop zette. In de verpleging had ik toen ik jong was een Surinaamse zuster leren kennen en ik had toen een gedicht geschreven over Maria en niemand wist wie het was, maar “mijn” Surinaamse zuster wel. Ze wist er zoveel over te vertellen, dat vond ik zo fijn. Want toen wist ik nog niet zo veel over haar, kenden alleen veel van haar mooie platen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat is deze mooie boek om te lezen. Er zitten schitterend tekeningen erin. Wat mooi Trudy dat je nog hebt. Leuk om weer terug te zien. Zuinig bewaren. Mooie herinnering aan deze mooie boek. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, op elke pagina staan mooie dingen en haar hele verhaal. Ik heb het nieuw gekocht, vroeger was er weinig van haar te vinden, alleen in musea en archieven, Artis heeft ook iets van haar, maar gelukkig werd het boek herdrukt.

   Like

   1. Dat is zeker mooi. Ze heeft ook met Artis te maken. Wat leuk deze boek. Vanmorgen was rot weer. Nog eens regen. Wel goed voor de natuur. Fijne dag verder. 📖

    Like

  1. Ja, wat een kennis heeft ze gebracht en dan op zo een mooie wijze. Het boek staat er vol mee, echt genieten. Leuk dat jij het ook zou willen hebben, bij Bol.com hebben ze er nog een zag ik onlangs, onze boekhandel had er in het voorjaar twee en die zijn nu weg.

   Like

 3. Het was in die tijd zeker niet niets. Het is nu soms al heel wat om iets te ondernemen in de wereld. Ik heb hier een boek liggen waar volgens mij ook tekeningen van haar staan. Het komt uit de erfenis van mijn vader. Die had zoveel boeken over insecten, planten, en dergelijke. Leuk dat je ook iemand anders blij kon maken met dit prachtige boek, Trudy.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ach, je vader was er dus ook in geïnteresseerd, ik denk dat de generatie voor ons haar ook beter kende, nu hoor je nog maar weinig over haar, dus ik vond het tijd het er over te hebben.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s